Zandbergen rijdt als eerste met nieuwe generatie DAF XF

Zandbergen rijdt als eerste met nieuwe generatie DAF XF

Zandbergen, de transporteur met de grote Z op de oplegger, heeft een wagenpark van zo’n vierhonderd trucks. Daarmee worden diverse goederen vervoerd, vertelt directeur Jos Zandbergen. “We hebben verschillende pijlers. Retailtransport is een belangrijke, maar we vervoeren ook frisdranken en andere consumentengoederen.”

“Ook transporteren we veel bouwmaterialen”, vervolgt Jos. “Dat is een heel andere tak van sport. Geen pluggen en spijkers, maar loeizwaar materiaal dat we naar grote infraprojecten vervoeren. Ligt je oplegger vol met zulk materiaal, dan haal je geen hoge snelheden als je in het buitenland een bergje moet beklimmen.” 

Een blik op de trucks die op het terrein in Tilburg staan geparkeerd leert al snel dat Zandbergen niet met één merk rijdt. Jos, die samen met broer Erik en neef Frits aan het stuur van de onderneming zit: “Onze ongeveer 650 chauffeurs rijden in trucks van verschillende merken. Maar onze meeste trucks zijn van DAF.”

Hagelnieuwe DAF XF’s
Sinds kort heeft Zandbergen de beschikking over nóg meer DAF’s. Afgelopen week stond Truckland aan de deur met een flink pakket: zes hagelnieuwe DAF XF-trucks van de allernieuwste generatie (binnenkort worden er nóg drie geleverd). Ze zijn zelfs zó nieuw, dat ze nog niet op de weg te zien zijn; het gaat om zogeheten early warning-voertuigen. In gewoon Nederlands: deze pre-productie-voertuigen blijven eigendom van DAF. De producent monitort continu hoe de trucks rijden en presteren, om zo te leren van eventuele problemen. Het gezamenlijke doel van het rijden met deze new generation DAF-trucks is het vroegtijdig opdoen en delen van ervaringen.

Lange relatie met Truckland en DAF
Ron Tervoort, salesmanager trucks bij Truckland, kijkt uit naar het testproject met Zandbergen. “Onze relatie is langdurig, hecht en altijd duidelijk naar elkaar. Als het nodig is, weten we elkaar snel te vinden. We zitten op één lijn. Daardoor kunnen we deze test ook zo voortvarend aanvliegen.”

De verwachting van Ron is dat de samenwerking met Zandbergen veel nuttige informatie oplevert. “DAF geeft aan dat de nieuwe XF’s een brandstofbesparing tot tien procent kunnen realiseren ten opzichte van de vorige modellen. Omdat Zandbergen veel DAF rijdt, kunnen we dat goed vergelijken. Daar worden wij als Truckland ook weer wijzer van.”

Razend enthousiaste chauffeurs
Volgens Jos zijn de chauffeurs die in de negen trucks gaan rijden nogal in hun nopjes. “Dat was hier de afgelopen tijd wel het onderwerp van gesprek in de kantine. Chauffeurs vroegen best vaak of het al bekend was wie een nieuwe truck kreeg. Zaterdag was de afleverinstructie door DAF Nederland en Truckland. De gelukkige chauffeurs zijn razend enthousiast. Terecht ook: hun truck is erg belangrijk voor ze en ze gaan met het neusje van de zalm rijden. Reken maar dat ze onderweg heel wat bekijks trekken van vakgenoten.”

De negen uitverkorenen hebben een jaar de tijd om in hun nieuwe truck te shinen. Jos: “Daarna gaan de trucks terug naar DAF en worden ze ontmanteld. Het is dus maar tijdelijk, maar het geeft ons wel mooi de kans om ervaring op te doen met deze DAF’s van de toekomst. Dat past wel bij ons; als early adopters zijn we er graag vroeg bij als het om nieuwe ontwikkelingen gaat. Het is geweldig dat we -in samenwerking met DAF Nederland en Truckland- deze testvoertuigen tot onze beschikking krijgen. Ik zie dat als een mooi resultaat van onze goede samenwerking die al vele jaren duurt.”

De nieuwe DAF’s zijn op het moment al volop in gebruik. Mocht je tussen nu en september 2022 een combinatie zien van een blinkende nieuwe DAF XF met Zandbergen-Z op de oplegger én een van trots glimmende chauffeur in de cabine, dan weet je wel genoeg. Maak er - als je niet achter het stuur zit - gerust een foto van en post ‘m op Instagram, want ze zijn behoorlijk zeldzaam!